dilluns, 29 de juny del 2009

Yo tampoco soy nadie

Aunque este tema no sea estrictamente local, he creído interesante añadirlo al blog, a ver qué pensáis...

El viernes pasado, 26 de junio, se emitió la última edición del despertador "No somos nadie" de M80 Radio. El programa fue retirado sin previo aviso. De hecho, los componentes del programa comentaron pasada más de media hora del comienzo del mismo que ese era el último de la temporada, que se iban de vacaciones, y que volverían en septiembre.

El caso es que a las 10:05, justo después de acabar, se les comunicó que el programa quedaba suspendido definitivamente y que el equipo, al completo, estaba despedido.

Y no sólo eso, pocas horas después había desaparecido cualquier rastro del programa de la web de M80: se había eliminado de la portada, de la parrilla de programación (y eso que a las emisoras les cuesta mantener actualizada la programación en internet), y la página de información del programa. Además, se ha protegido el acceso al blog de "No somos nadie", impidiendo que los oyentes podamos despedirnos del equipo de NSN. El blog era uno de los puntos de contacto más importantes del programa. Tras la emisión en directo se colgaban las secciones más interesantes, lo que permitía rescatarlas días más tarde. También servía de "feedback" entre el equipo y sus oyentes, manteniéndonos a todos en contacto.

No he podido evitar pensar que en poco más de un mes se cumplirán 10 años de la retirada de "La radio de Julia" de Onda Cero. Evidentemente son dos casos diferentes, pero hay muchas maneras de hacer las cosas, y en ambos casos se ha escogido la peor.

"No somos nadie" llevaba en antena desde el año 2002. Fue Pablo Motos el encargado de poner en marcha el programa. Desde el verano del 2007, cuando el equipo de Motos se pasó a la televisión con la edición diaria de El Hormiguero, le tocó el turno a Celia Montalbán como directora del espacio.

De momento no se han dado razones para la retirada del programa, aunque parece que la famosa "crisis" acabará siendo la culpable de todo.

Os invito a pasaros por el grupo de facebook donde nos reunimos los oyentes del programa. Desde el viernes por la tarde, cuando se conocío la noticia, no paran de llegar mensajes al muro del grupo. Si algunos de vosotros sois "facebookeros", aquí os dejo el enlace al grupo: Fans de "No somos nadie" M80 Radio (GRUPO OFICIAL)


En fin... Está claro que cada final de temporada se lleva por delante muchos programas de radio y televisión, unos mejores y otros peores. Pero creo que las formas nunca se deben perder, y siempre hay mejores maneras de actuar.

También quiero aprovechar para darle las gracias a todo el equipo de NSN que me ha levantado el ánimo cada mañana durante los últimos dos años, y en especial a Celia (a la que descubrí ya hace unos añitos, cuando empezaba, en el Ombligo de la luna de RNE). Celia, un beso muy fuerte para tí y para tu peque cuando nazca

Sergio Castro y Celia Montalbán, los presentadores principales del programa durante la última temporada

Y para acabar, el vídeo de despedida, que tuvieron que publicar en facebook, porque el blog ya se lo habían cerrado:

diumenge, 14 de juny del 2009

Canal Català: de televisió de proximitat a productora de Call TV

Fa ja més de tres anys es presentava Canal Català TV com una xarxa de televisions locals, amb els objectius de convertir-se en una televisió local, de proximitat i catalana.

Al començament les intencions semblaven bones. Cada dia, en prime-time, tenien un programa en cadena, heretat de l'antic Canal 50 Vallès, amb presentadors com Julià Peiró, Odette Pinto, Ramon Miravitllas, etc. Però amb el temps les coses van anar canviant.

Actualment, de Canal Català només se salva la programació local (de Tarragona), amb les mínimes finestres que la cadena els hi deixa per a emetre. La resta del dia, una bona part es composa de concursos telefònics (els anomenats call-tv) i, a les nits, programes de vidència. L'excusa que sempre han fet servir les cadenes per incloure aquest tipus de programes és el seu baix cost i els alts ingressos que aconsegueixen (per la poca inversió realitzada). Això té sentit si aquests ingressos s'aprofiten per a produir programes de qualitat... Però, i si no hi ha més programació que els Call TVs?

En els últims temps, Canal Català s'ha convertit en productora d'aquests tipus de programes, a través de la societat Mediacat 06. Gràcies a aquesta productora no només s'encarrega de la producció dels concursos i programes de tarot que s'emeten a la pròpia cadena, sinó que cada cop més, ven els seus productes a altres cadenes. Així, fa temps que el concurs que s'emet a les 3 de la tarda es fa en castellà per a que s'emeti també a través de Popular TV, la xarxa de televisions locals de la COPE. Aquest mes de juny també s'ha fet amb la producció del "Telecinco dígame" que s'emet al canal TDT nacional FDF-Telecinco.

Astro TV a VEO7

VEO7 també s'ha convertit en client dels programes de Canal Català, i no només dels concursos. Així, el programa de vidència i tarot Astro TV, que cada nit presenta Xavier Artiga a Canal Català, es realitza en alguns trams en castellà. Això permet la seva emissió simultània per Canal Català i pel canal nacional de TDT VEO7 (propietat del grup Unidad Editorial).

Què queda de les promeses inicials

Amb tot això, vull recordar de nou els objectius fundacionals de Canal Català TV: crear una televisió en català, de proximitat i de qualitat, que a més s'oposés a l'entrada dels grans grups comunicatius espanyols. Senyor Pedrazzoli, quan pensa complir amb aquests objectius?

(La imatge que acompanya aquesta entrada ha estat extreta del blog TenCuidado.es)

divendres, 5 de juny del 2009

Neix l'espai d'opinió de fmTarragona.info

Amb aquesta entrada volem donar el tret de sortida al que serà l'espai d'opinió de la web fmTarragona.info. Aquest blog servirà per expressar l'opinió sobre tot allò relacionat amb la comunicació, especialment, la comunicació local a Tarragona.

La web continuarà funcionant com un espai centrat en la informació, mantenint l'opinió separada en aquest blog. Així doncs, us convidem a participar enviant comentaris a les entrades que s'aniran publicant. A més, tothom que vulgui podrà publicar les seves opinions, enviant-les a l'adreça de contacte que podeu trobar al peu de la pàgina. S'ha de tenir en compte que això és una web sobre comunicació i, per tant, els articles d'opinió han de girar al voltant de temes relacionats amb el món de la comunicació. I sempre, evidentment, amb respecte.

Sense més, només em resta donar-vos la benvinguda a aquest nou espai d'opinió que espero que sigui del vostre interés.