dijous, 10 de setembre del 2009

El futbol a la tele, com?

Fa pocs dies va començar la lliga de futbol. Un començament de lliga que ha tingut com a protagonista la confusió generada al voltant de la televisió. Enguany s'ha estrenat un nou model de televisar el futbol. Un model que suposa que entre diverses televisions es reparteix el total de partits. Així, no n'hi ha prou a abonar-se a una única plataforma per a poder veure tot el futbol. A més, s'ha afegit l'aparició d'un nou canal, Gol Televisión, que emet en una nova modalitat, la TDT de pagament.

Aquesta confusió ha fet que molts aficionats s'hagin quedat sense veure futbol. I encara no queda clar com podran veure els partits de la segona jornada. De moment, només a les grans ciutats estan disponibles els descodificadors per a veure la TDT de pagament. A Tarragona, probablement, ens haurem d'esperar a finals de setembre, com a mínim.

Hi ha dues raons principals per a explicar aquesta nova situació. I les dues són econòmiques. Per una banda, la crisi, que també afecta el sector àudiovisual, ha fet impossible que els drets del futbol s'hagin pogut vendre de manera conjunta pel seu elevat preu. Així, el propietari dels drets d'emissió (Mediapro) ha hagut de vendre aquests drets dividint-los en paquets a diferents canals per tal d'abaratir-ne el preu.

L'altra raó, que ha "obligat" a l'aprovació de la TDT de pagament, ha estat la impossibilitat que el mercat de la publicitat assumeixi tot el cost de la producció televisiva. En pocs anys hem passat de tenir menys de cinc televisions comercials a tot l'Estat a una vintena. Els ingresos de tots aquests canals provenen, majoritàriament, de la publicitat, un mercat que es troba en fase de diversificació degut a l'aparició de nous suports (Internet). A més, la crisi econòmica també ha afectat negativament el mercat publicitari ja que molts anunciants han reduït les partides pressupostàries dedicades a la publicitat.

Així les coses, haurem d'oblidar-nos de la situació de la temporada passada, on cada cap de setmana podíem gaudir de cinc o sis partits de primera en directe i en obert, i ens haurem d'anar acostumant a tornar a pagar per veure el futbol (i altres continguts 'premium') a través de diferents suports i canals, o escoltar-los per la ràdio.


Publicat al diari digital Tarragona21.cat