divendres, 16 d’octubre del 2009

I avui... una història de pirates

En els darrers anys han vingut apareixent al Camp de Tarragona diverses emissores de ràdio pirates (sense llicència). Per llei, les dues úniques vies per a aconseguir una llicència de ràdio comercial són presentar-se als concursos del CAC o per transferència, sempre que es compleixin certs requeriments.

Les dues vies tenen les seves complicacions: per una banda ja han sortit a concurs totes les freqüències planificades per a ús comercial i per l'altra, la majoria de llicències en funcionament es troben en mans de les grans cadenes i, per tant, difícilment es desfaran d'elles.

Això fa que sigui pràcticament impossible que una nova emissora comenci a emetre de manera legal. Quan una emissora vol emetre, el que acaba fent és buscar una freqüència on no molesti massa, que no faci massa soroll, i emetre, tot i que sigui sense llicència. L'administració no acostuma a entrar d'ofici, i si no molesta, rarament serà denunciada per la competència.

Fins aquí podríem pensar que, tot i ser il·legal, podria ser admissible, en ser l'única manera de poder emetre. Però com sempre tot té un límit.

En el cas de Tarragona, la majoria d'emissions pirates són gestionades per una única empresa. Això ha creat un mercat 'negre' de les ones, on alguns fan negoci amb un bé públic (les ones hertzianes). El mètode? Anar ocupant freqüències per després oferir-les (llogar-les) a empreses interessades en fer arribar la seva programació a Tarragona.

El cas és que les administracions podrien fer alguna cosa més, molt més, per evitar aquestes situacions. Primer, tancar totes aquelles emissores sense llicència, tal com va demanar el CAC fa uns mesos. Però també és necessari un canvi en la legislació per tal de permetre que aquelles emissores que vulguin emetre puguin fer-ho, pagant les taxes corresponents d'ús de l'espai radioelèctric, evitant així el mercat negre.

El que no té gaire sentit és que siguin els ajuntaments els encarregats d'intentar posar ordre, perquè poca cosa poden fer. Aquest estiu hem vist com un tribunal ordenava l'enderroc d'una antena de ràdio des de la qual emeten diverses emissores il·legals, a instàncies d'un ajuntament. Cal tenir en compte, però, que el fet denunciat no va ser l'emissió de ràdio, sinó que s'havia construït una antena de telecomunicacions quan s'havia demanat llicència d'obres per a construir una caseta d'eines.

Per cert, no hem d'oblidar que el president Montilla, quan encara era ministre d'Indústria (2004), va prometre que es lluitaria contra les emissores pirates. No va fer res com a ministre i sembla que com a president de la Generalitat, tampoc està fent gaire.


(Publicat al digital Tarragona21.cat)