dimarts, 1 de desembre del 2009

Atemptat contra la premsa o fer acomplir la llei?

El darrer número d'un quinzenal de Tarragona obria la portada amb un titular d'impacte: "Atemptat contra la llibertat d'expressió a la Selva del Camp". Tot perquè el seu alcalde ha decidit fer complir la llei. Des de fa temps, una empresa de radio local té instal·lada una antena al municipi de la Selva, des de la qual emet a través de diverses freqüències. Cap d'aquestes emissores emet amb la corresponent autorització. I no només això, sinó que l'antena es va instal·lar després que l'Ajuntament li denegués la construcció.

Els responsables d'aquesta empresa van fer cas omís a la denegació de la llicència i van aixecar igualment l'antena, posant-la poc després en funcionament. Per aquesta antena emeten diverses programacions editades directament pel propietari de l'antena (Tot Música Ràdio SL), a més d'altres emissores que han llogat els serveis d'aquesta empresa.

Ara, quan les coses comencen a posar-se clares per a l'Ajuntament, el Grup Tot Música fa allò que en Ferran Monegal anomenaria "periodisme d'empresa": fan servir una publicació gratuïta ('La Ciutat') per a atacar l'Ajuntament de la Selva del Camp. I ho fan denunciant un atemptat a la llibertat d'expressió per part de l'alcalde. Que em perdonin els periodistes de carrera (jo no en sóc), però un dels manaments del periodisme hauria de ser alguna cosa com "No diràs 'llibertat d'expressió' en va".

Aquest cas no té res a veure amb la llibertat d'expressió. És molt més senzill: per poder fer ràdio comercial (remarco: "comercial") cal tenir la corresponent llicència. És cert que el procediment legal per a obtenir la llicència és complex, però això no vol dir que quan s'intenta tancar una emissora sense llicència es pugui deduir directament que es tracta d'una acte de censura. I més greu encara: no es tracta només d'una emissora, sinó d'una empresa que fa servir un recurs públic, que és de tots (l'espectre radioelèctric) per fer negoci, llogant les freqüències que gestiona als seus clients.

Si munto un 'top-manta' al mig de la Rambla, i ve la Guàrdia Urbana, els puc acusar d'atemptar contra la llibertat de comerç? Doncs aquest cas és molt semblant. No és el mateix una petita emissora sense ànim de lucre, que emet amb poca potència i que no provoca interferències, que tot un grup empresarial que es dedica a fer negoci d'un bé comú, entra en el mercat de la publicitat local (competència deslleial), emetent amb potències bestials i, en algunes ocasions, provocant interferències.

En democràcia, la llibertat d'expressió s'ha de respectar i defensar. Però les lleis s'han de complir.


Article publicat al digital Tarragona21.cat