dilluns, 28 de gener del 2013

Comunicat dels treballadors de Cambrils Audiovisual (RTV Cambrils)

Comunicat publicat pels treballadors de Cambrils Audiovisual un cop es va saber el tancament de l'empresa i l'acomiadament de tots els treballadors:

Els treballadors i treballadores de Cambrils Audiovisual lamentem profundament la decisió presa per l'equip de govern de l'Ajuntament de tancar de manera permanent la Ràdio i la televisió de Cambrils.

Amb aquesta decisió Cambrils queda orfe de mitjans públics de comunicació.

RÀDIO CAMBRILS, ADÉU A 30 ANYS D’HISTÒRIA

Ràdio Cambrils, amb prop de 30 anys d'història, ha estat el testimoni viu de la realitat social del municipi. Uns fets que al llarg de tots aquests anys han anat explicant, a través del 90.0 de la FM, una llarga llista de professionals i col·laboradors. Molts d’ells encara en actiu en altres mitjans de comunicació.

Ràdio Cambrils ha esdevingut a més durant tot aquest temps testimoni de la transformació en tots els àmbits del municipi i ha donat veu a tots els seus actors principals. En definitiva, Ràdio Cambrils ha estat l'altaveu dels ciutadans. Ens entristeix pensar que pugui tancar d'aquesta manera tan dràstica una ràdio local més que consolidada, amb tanta tradició i amb un profund arrelament entre la ciutadania.

UN FRACÀS POLÍTIC, ADÉU AL CONSORCI TDCAMP

Amb la mateixa tristor lamentem el tancament de la TdCamp. Un mitjà que naixia ara fa 6 anys amb el nom de ‘TVCambrils’ i amb l’objectiu de convertir-se en la televisió pública del Camp.

Un objectiu que malauradament no ha pogut aconseguir mai per manca de voluntat política. El consorci de la Tdcamp va ser un dels primers que es va constituir a tot Catalunya i estava participat per sis organismes públics de la comarca del Baix Camp: Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, la Selva del Camp, Riudoms i el Consell Comarcal del Baix Camp. Cap d'ells, excepte Cambrils, ha complert amb l'obligació d’aportar fons al manteniment i l'explotació del canal. Cambrils no és, per tant, l’únic responsable de la fi de la Tdcamp. Així que més enllà de la qüestió econòmica ha estat la manca de voluntat política al llarg de sis anys la que ha provocat la situació actual.

ELS MITJANS DE PROXIMITAT NO SÓN UN LUXE. SÓN UN SERVEI

Els mitjans públics de comunicació de proximitat no som un luxe i ara som més necessaris que mai. Les ràdios i televisions locals desenvolupem una tasca necessària a la nostra societat.

Donem veu als ciutadans i als seus representants. Difonem els valors culturals dels municipis, les seves tradicions i maneres de ser i informem de les coses que passen al costat de casa. Els mitjans públics ens devem a tots els ciutadans perquè és la nostra raó de ser. Els mitjans de comunicació privats, també necessaris, no poden ser els únics en desenvolupar aquestes funcions perquè en cas de ser així, la pluralitat, l'objectivitat i, en definitiva, el principi democràtic de la nostra societat quedarien amenaçat.

CRIDA A LA CLASSE POLÍTICA: PROU TANCAMENTS DE MITJANS PÚBLICS
És per aquest motiu que fem una crida a la classe política en general perquè escolti les opinions i respecti el treball dels professionals que treballen als mitjans públics de proximitat.

No pot ser que aquests encapçalin sempre les llistes quan es parla de supressió de serveis públics municipals. Malauradament RàdioTelevisió de Cambrils es suma a la llarga llista de mitjans dependents d'administracions públiques i que també han deixat d'emetre des de l'esclat de la crisi.

ATACS DES DELS MITJANS PRIVATS

Lamentem profundament les planes senceres i alguna portada que ens ha dedicat en els darrers dos anys un rotatiu provincial amb la clara intenció de dinamitar i desprestigiar la feina de les televisions locals i la dels professionals que hi treballen. De manera molt especial lamentem una editorial dedicada d'un dels seus responsables on es parlava textualment de mitjans prescindibles conduïts per semiprofessionals. Desconeixem però podem intuir quins interessos s'amaguen darrera d'aquesta campanya de desprestigi d'un mitja de comunicació privat cap a un altre mitja de comunicació públic.

GRÀCIES

Ràdio i Televisió de Cambrils/Tdcamp tanca les seves portes però ho fa amb l'orgull d’haver complert durant els seus anys d’existència l'objectiu encomanat i d'haver aportat, a més, hores i hores de Patrimoni històric audiovisual del municipi i la comarca. Tot això ha estat possible gràcies a totes aquelles persones que dia a dia ens han donat suport i han estat sempre al nostre costat. També a tots els companys que formen la xarxa de televisions locals i la xarxa ràdio per haver reconegut sempre el nostre esforç, haver confiat amb nosaltres i haver compartit l'actualitat de Cambrils per a tot el territori català. De fet, estem convençuts que el model actual de comunicació en xarxa funciona i té per endavant un futur brillant.

Un agraïment especial a tots els nostres ràdio oients i telespectadors fidels que ens han seguit regularment cada dia. Ells saben molt bé que la política municipal no ha centrat els nostres programes estrella. Cambrils, com en altres llocs, sovint s'escolta més els que mes criden i poc a la resta. Afortunadament sempre hem comptat amb el suport de molts ciutadans anònims que han reconegut a nostra tasca i ens han animat en els moments més difícils. A tots, moltes gràcies.

Els treballadors,

Jordi Pazos
Carme Serra
Mar Vicente
Elisabet Pereira
Montse Dolcet
Áxel Gabás
Anna Folch
Eva Salvat
Sílvia Soler

Reaccions dels col·lectius de periodistes al tancament de la RTV Cambrils

El Col·legi lamenta el tancament de la ràdio i la televisió de Cambrils


La Demarcació de Tarragona del Col•legi de Periodistes de Catalunya lamenta l’anunci de l’Ajuntament de Cambrils en relació a l’imminent tancament de la ràdio i la televisió locals.

El consell d’administració de l’empresa Cambrils Audiovisual, que gestiona els mitjans públics de comunicació del municipi, ha informat avui de la presentació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per acomiadar els vuit treballadors de la plantilla. La mesura suposa, de facto, el desmantellament del sistema de comunicació públic d’aquesta localitat: Ràdio Cambrils tancarà aquest mateix divendres, i TD Camp ho farà el dimarts dia 30 de gener.

En defensa de la funció de servei públic del periodisme, el Col•legi vol expressar el seu rebuig a aquesta decisió de l’Ajuntament de Cambrils i la solidaritat amb els companys afectats. Al mateix temps, es compromet a traslladar el cas a la mesa sectorial dels mitjans de comunicació, integrada per les administracions, les associacions empresarials i les organitzacions professionals i sindicals del sector, per estudiar i proposar solucions a la greu situació que travessen els mitjans de comunicació públics i privats de Catalunya.

[Col·legi de Periodistes de Catalunya]


Contra el tancament de Ràdio i Televisió de Cambrils


La demarcació de Tarragona del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació, lamenta que el govern local de Cambrils, format per CiU, PP i PLIC, hagi decidit tancar definitivament la Ràdio i Televisió de Cambrils/TDCamp.

L’SPC repudia la forma com s’ha produït aquesta decisió, sense que s’hagi tingut en compte la situació personal i professionals dels 9 treballadors.

El Sindicat es mostra sorprès per la decisió unilateral del consistori i lamenta que l’alcaldessa Mercè Dalmau no hagi complert la seva paraula: va assegurar en la trobada amb el màxim responsable de l’SPC a la demarcació de Tarragona arran de la darrera reestruració de la ràdio i televisió, que no es produirien més acomiadaments i que informaria el Sindicat en el cas d’haver decisions contràries.

L’alcaldessa i els seus socis de govern van prendre aquesta dolorosa decisió – la qual va ser revelada, un dia abans, per l’exalcalde socialista Robert Benaiges – sense preocupar-se per cercar alternatives i/o solucions per evitar que Cambrils quedés orfe de mitjans públics de comunicació.

L’SPC titlla d’irresponsable la decisió de tancar la TDCamp, la qual contribueix engrossir la llista d’aturats d’aquella ciutat.

El govern local hauria d’haver pres altres mesures de contenció pressupostària que no passessin, obligatòriament, per l’acomiadament dels professionals de la ràdio i televisió públiques. Pot ser, les mesures d’austeritat haurien de ser esteses també a l’àmbit polític de la ciutat i també en la contenció de contractacions de càrrecs de confiança política.

L’SPC recorda que amb el tancament de mitjans de comunicació, sobretot els públics – els quals els governs locals i autonòmics haurien de vetllar per la seva pluralitat i independència – es posa en perill el sistema democràtic.

L’SPC recolza tots els treballadors de la ràdio i televisió de Cambrils i manifesta la seva disponibilitat per assessorar-los en el àmbits que considerin oportuns.

Els treballadors han actuat com a veritables professionals, sobretot perquè han hagut de viure interferències i condicionaments polítics inadmissibles i grollers en els continguts informatius, fet que perjudicava l’ exercici d’un periodisme plural i independent.

[Sindicat de Periodistes de Catalunya - Demarcació de Tarragona]

L'ajuntament de Cambrils tanca les ràdio i televisió públiques

La setmana passada l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, va anunciar el tancament dels mitjans públics municipals: l'emissora de ràdio "Ràdio Cambrils" i el canal de TDT "TDCamp-Televisió de Cambrils". La decissió es va prendre degut al cost que suposa tenir aquests mitjans en funcionament en una època de retallades. De fet, l'emissora de ràdio va deixar d'emetre el passat divendres, després de prop de 30 anys a les ones cambrilenques. El canal de televisió es tancarà durant els propers dies. Aquest tancament ha suposat, a més, que els 9 treballados de l'ens encarregat de produïr les programacions de la ràdio i televisió de Cambrils hagin estat acomiadats.

A continuació adjuntem la notícia que va aparèixer el dia 23 passat al digital "Tarragona21":

L’Ajuntament de Cambrils tancarà finalment la televisió i la ràdio públiques locals després de força temps vivint amb rumors sobre el futur d’aquesta televisió. L’alcaldesa, Mercè Dalmau, ha pres finalment la decisió conjuntament amb l’equip de govern. El tancament es produirà aquest mateix mes, per la qual cosa ja no caldrà fer efectives les nòmines del mes següent. La televisió podria tancar el dia 30, i la ràdio, aquesta mateixa setmana.

Nou seran les persones acomiadades. La caiguda de la Televisió de Cambrils arrossega una emissora municipal històrica, Ràdio Cambrils, que va ser creada als anys 80 del segle passat.

Cambrils es quedarà en breu sense cinema, ràdio i televisió. Els motius són purament econòmics. L’alcaldessa ha argumentat en roda de premsa que s’ha intentat tot per mantenir els dos mitjans, però que finalment “no ha estat possible”. Com a darrer intent, l’Ajuntament ha anat a trucar a la porta del consorci titular de l’emissora de televisió, integrat pel Consell Comarcal i quatre ajuntaments -el de Cambrils i els de Mont-roig, Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant i la Selva-, però no ha volgut fer-se càrrec de la situació.

Impagaments a la Seguretat Social i a l’agència Tributària, i factures pendents a proveïdors, van engrossir el deute de l’entitat fins als 210.000 euros, uns números vermells que van sortir a la llum arran una auditoria externa encarregada per l’Ajuntament. Després de l’aportació feta l’any passat, ara encara resten per pagar uns 140.000 euros. Les instal·lacions es tancaran i encara no se sap quin ús se’ls donarà. Dalmau reconeix que a curt termini és inviable que la ràdio i la televisió tornin a funcionar.

Davant la fi de la televisió també hi haurà la dissolució del consorci, creat l’any 2009. L’alcaldessa atribueix bona part del problema al fet que en el seu moment no es va lluitar perquè la televisió fos d’àmbit comarcal. “El problema ve d’abans, ja estava mal fet des del començament, i ara difícilment té solució, TD Camp havia de ser una televisió comarcal, però va acabar sent local, i ara els ajuntaments, amb la situació de crisi, no volen acceptar despeses addicionals”, argumenta l’alcaldessa.

Aquesta ha estat la decisió que ha pres finalment el govern de Cambrils (CiU, PP i PLIC) després de diversos plans de reestructuració i importants aportacions de diners. En el darrer exercici es van haver d’aportar 450.000 euros.